Eten en drinken

Tsja, eten en drinken. Dat kan in Spanje natuurlijk op heel veel plaatsen, en ook op heel veel verschillende manieren. Ook in de Jalon-vallei is er voor elk budget en voor elke sfeer wel iets te vinden, bars & restaurants zijn er meer dan voldoende. Maar smaken zullen nu eenmaal verschillen, en ook omstandigheden als de tijd van het jaar, het humeur van het personeel en dat van je disgenoten maakt natuurlijk verschil.  Daarom is het moeilijk om tips te geven die voor iedereen nuttig zijn.

Hieronder geven we een overzicht van de plaatsen waar wij (meestal) zelf geweest zijn, en die we om een of andere reden het vermelden waard vinden. Maar zie het vooral niet als volledige lijst, ga vooral ook zelf ontdekken! Het mooie van deze regio is dat je op heel veel plekken nog het authentieke Spanje tegenkomt. Zolang je niet direct aan de kust zit, richten de meeste eetgelegenheden zich zowel op Spanjaarden als op buitenlanders. Het helpt daarbij dat menig Spanjaard er komt als toerist, en menig buitenlander als inwoner (die vaak ook een mondje Spaans spreekt).

Alcalalí (op loopafstand)
  • Bar Porche – bar en eenvoudig restaurant met tapas en platos combinados, erg gezellig. Hier komt iedereen samen: locals, overwinteraars en toeristen. Bij mooi weer staan de tafeltjes op het kerkplein, de kerk wordt toch alleen op zondag gebruikt.
  • Bar Toni – van de tentjes aan het plein is dit het meest bar en het minst restaurant. Maar bij gelegenheid dekt ook Toni zijn tafels op het plein, b.v. in de zomer als er in de weekenden muzikale omlijsting is. Anders zijn er altijd nog wat warme en koude tapas te krijgen.
  • Val Bon – (nieuw, nog niet zelf geweest) Lunchbar op de fietsroute die langs Solana Gardens loopt. Meestal alleen overdag geopend, nog niet zelf kunnen proberen helaas. (laat vooral weten wat je er van vond als je hier wel geweest ben!)
  • Ca Pinet – (helaas gesloten).
  • Lulah’s (nieuw, nog niet zelf geweest) – Mooi gelegen op het kruispunt. Grotendeels internationale, relatief simpele kaart, nog niet zelf kunnen proberen maar het loopt prima. (laat vooral weten wat je er van vond als je hier wel geweest ben!)
  • Musette Café – koffiestop op het kruispunt, met zelfgemaakte cake. Mag naast Miguel Indurain inmiddels ook Tadej Pogacar tot zijn klantenkring rekenen. Op deze koffie pakte die laatste daarna meteen de KOM op de Col de Rates (incl het steile pad tot het observatorium).
  • Ses Feixes (nieuw, nog niet zelf geweest) – Opvallend gelegen, aan de andere kant van het dorp aan de weg naar Jalon, met een flinke tuin waar je heerlijk buiten kunt lunchen, dineren, of gewoon een drankje doen met misschien een patatas bravas om overdag de honger te stillen. Gerechten lijken wat luxer, met ook een iets luxer prijsniveau.
  • In Alcalali is naast bovenstaande nog meer aanbod van restaurants met driegangenmenu’s in de sfeer ‘veel voor weinig’. De prijs hangt af van het hoofdgerecht, maar is meestal tussen de 10 en 20 euro, inclusief een glas bier of een karaf wijn. Te duur is dat dus nooit, en het hoofdgerecht is vaak lokaal en vers. Maar reken er voor die prijs niet op dat ook de voor, bij- en nagerechten altijd vers zijn.
Jalon
  • Café la Palmera – Voor de echte koffie- of theeliefhebber is dit the place to be. Koffie in allerlei varianten, diverse soorten thee, en natuurlijk zelf gemaakte taarten voor erbij. Maar ook kaasplankjes, guacemole of andere tapas. Geopend van donderdag t/m zondag, ook voor (cava-)ontbijt.
  • El Hierro – Klein maar schattig tentje, op en top Spaans. Klassieke stijl. Hoogtepunt van de avond is als de eigenaar Crepe Suzette gaat bereiden op het mini-keukentje waarop die kunst van generatie op generatie is doorgegeven… [update: ook de eerste hap van de Chateaubriand is reeds een hoogtepunt, gewoon doen!]
  • El Karmelet – Nog een juweeltje in traditionele stijl. De voorkant ziet eruit als een eenvoudige tapasbar, maar achterin zit een asador-restaurant verborgen dat absoluut een bezoek waard is. Vriendelijk personeel, vers voedsel. De kok is een Baskische visserszoon, met veel enthousiasme voor koken (en niet alleen vis). Als je wilt weten hoe Calamares a la Romana horen te smaken (vers!) dan kun je dat hier proeven.
  • Cal Xixonero – Van buiten onopvallend, maar absoluut een bezoek waard. De gerechten zijn gecreëerd rond lokale producten en heel fijnzinnig uitgevoerd. Dat verwacht je eigenlijk niet voor zo’n kleine prijs.
  • Bistro Selena – iets luxer dan gemiddeld, maar nog steeds niet duur. Sfeer is misschien niet typisch Spaans, maar het eten wel en dat is erg goed. Wel populair dus reserveren is verstandig.
  • AroMas – combineert bistro-eten op basis van verse producten met een geweldig terras waar je prima kunt loungen. De prijzen zijn helaas niet Spaans, het uitzicht wel.
  • Casa Caty – leuk restaurantje op het pleintje vlakbij de Velosol, maar helaas niet altijd duidelijk wanneer ze nou open is (in de zomer vaak niet).
  • [verhuisd naar Benissa!] Everest View Jalon- Zowaar ook een Nepalees/Indiaas restaurant in Jalon. Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding, ook voor afhalen.
  • Bohemia [nieuw, nog niet zelf bezocht] – ook deze staat zeker nog op onze lijst daar-willen-we-graag-nog-eens-naar-toe, want de reviews zijn goed. Net buiten het dorp, na de rotonde op de weg naar Lliber, aan de linkerkant.
  • Don Pintxo – Voor de kleine honger, prima bar voor pinchos (tapas op een stokje).
  • El Nou Mosset – Bar met prima tapas, op het plein bij Casa Caty.
  • Bar Rull – Tapasbar op de Plaza Mayor, altijd gezellig.
  • Pizzeria Capriccio – zelf zijn we er nog nooit geweest, maar er zitten altijd mensen dus dan moet je toch iets goed doen!
  • Dockers Hangout – prima hamburgers voor een prima prijs. En ook hier is het vaak nog gezellig druk als ’s avonds de winkels er om heen al dicht zijn.
Parcent
  • El Paraiso – gezellig familierestaurant, zij staat in de keuken en hij doet de bediening. Mooi uitzicht, lekker eten en persoonlijke aandacht. Zeg alleen niet hardop dat je karaoke leuk vindt, want dan wil hij dat je gaat zingen…
  • Era – Alleen ’s middags. Ook hier typisch Spaans, complete families spreken hier af voor een gezamelijke paella. Maar ook de inktvis van de barbeque is niet te versmaden, en de prijzen zijn zeer vriendelijk. Mooi te combineren met een (vlakke) middagwandeling, of natuurlijk na afloop van de beklimming van de Col de Rates). Helaas moet je voor de paella vaak wel dagen van tevoren reserveren: het aantal pannen is beperkt (en het aantal houtvuren ook).
  • Bar La Estufa – diverse regionale tapas.
Overig

Refugio Vista Bernia – Ideale plek om na wat inspanning (bv er naar toe fietsen of in de omgeving wandelen) neer te strijken voor een late paella-lunch. Wij komen hier eigenlijk elke keer weer terug. Want wie wil hier nou niet eten: (zie video)

Casa Susi – halverwege Jalon en de Bernia, in Maserof, ligt dit charmante restaurantje waar Susi de scepter zwaait. Ideale plek om vanuit Villa Arbolada naar toe te wandelen (kleine twee uur, 250 hm) en vervolgens te genieten van bv. een tajine met bv lamsvlees en amandelen. Beter wel even vantevoren bellen. In principe geopend do-zo, tot 15:30 uur.

Ca’s Pelut – boven de splitsing bij Tarbena, en dan 50 meter verder langs een klein weggetje. Familierestaurant met mooi uitzicht en waar voor je geld. Prima paella mixta, maar als je een dag vantevoren belt maken ze ook een paella di pulpo voor je. Dat hadden we helaas niet gedaan, dus daarvoor gaan we zeker nog een keer terug.

Orba – bij het hotel aan het plein kun je een prima menu del dia krijgen, voor een ongelofelijke 10 euro. Simpel maar doeltreffend.

Benidoleig – hier kun je zeer originele tapas krijgen bij Gastrotaberna El Temple.

Tapas bij El Temple

Javea – aan de boulevard bij de haven, ten oosten van de oude stad, zitten een aantal restaurantjes. Je ziet vanzelf welke het drukste is. Wij aten erg lekker bij Restaurante Calima. Ook lekker was de paella bij Restaurante Cala Bandida, met uitzicht over de hele baai.

Zie ook de paragraaf over (het Museo de) turron op de activiteitenpagina.